Őszi/téli szőrápolás – tények és tévhitek

teli-szorapolas-blog3

Számos feltevés létezik a Gazdik fejében a kutyák téli szőrápolási szükségleteiről. Nézzük, melyek ezek, és valóban igazak-e!

1) Tévhit: „Minél hosszabb, és vastagabb a kutyám szőre, annál kevésbé fog fázni a hideg időben.”

Tény: a hideg beköszöntével még nagyobb figyelmet kell fordítanunk arra, hogy kedvencünk bundája gondozott legyen.A szőrzet alapvető élettani funkciója az állat védelme a külső behatásokkal szemben, elsősorban testének hőszigetelése. A hosszú, csomós, nedves szőr nem képes ellátni ezt a feladatot, melynek eredményeképp a kutya nem csak kellemetlenül érzi magát, fázik, de fertőzésekre, bőrgyulladásra is fogékonyabbá válik. Ennél az is jobb, ha kabátot vásárolunk számára a hűvös évszakokra.

2) Tévhit: „Kutyámnak nincs szüksége fésülésre télen, hogy melegítse a szőrzete”

Tény: Ha az elhalt szálakat a szőrzetben hagyjuk, az szintén akadályozza a hőszigetelő funkciót, valamint korpásodásra, fokozott szőrhullásra, csomósodásra, gyulladásra, viszketésre adhat okot. Rendszeres fésüléssel elősegítjük a bőr természetes olajainak eloszlását a kutya testén, melynek hiánya ugyanúgy száraz bőrhöz, irritációhoz, érzékenységhez vezethet a fűtésszezon idején, mint nálunk, embereknél.
A lakásban terjengő kutyaszagtól, és hömpölygő szőrcsomóktól is megszabadulhatunk, ha a fajtának megfelelően naponta/hetente fésüljük kedvencünket.

3) Tévhit: „Kutyám kevésbé aktív télen, így nincs szüksége fürdetésre”

Tény: Lakásban tartott kisállatunkat télen is ugyanolyan gyakran fürdessük, mint más évszakokban, hogy a sót, homokot, port kimossuk szőrzetükből. Fontos, hogy ehhez jó minőségű kutyasampont használjunk, mely táplálja a bőrt, valamint fordítsunk nagyobb figyelmet az alapos szárításra. Kertben élő kedvenceinknél nagyobb körültekintés szükséges a fürdetés idejének megválasztásához. Semmiképp se fürdessük, ha nincs lehetőségünk teljesen megszárítani a szőrt, valamint akkor se, ha nem áll rendelkezésére meleg kutyaház, melléképület, garázs, ahová behúzódhat!

4) Tévhit: „A szeptemberi utolsó kutyakozmetikai látogatást követően majd én fürdetem, fésülöm a kutyámat tavaszig”

Tény: Ez teljesen reális gondolat! Kell hozzá viszont, hogy ismerjük a kutyánk szőrápolási szükségleteit, és azoknak megfelelően járjunk el.

A különféle fajták eltérő szőrtípusokkal rendelkeznek. Különösen alaposnak kell lenni a göndör, és a természetesen hosszú szőrű egyedek esetében. Ők, ha már fürdetés előtt is csomósak, majd azt követően hagyjuk a szőrüket fésülés nélkül megszáradni, nemsokára egybefüggő filckabátot kapunk. Ettől pedig leghumánusabban már csak rövidre nyírással tudja megszabadítani ebünket a kozmetikus, ami még így is felesleges stresszt, fájdalmat okoz a kisállat számára, nem beszélve az esztétikai eredményről.

5) Tévhit:  „A talppárnák közti szőr melegíti kutyám tappancsát”

Tény: Ez a szőr hosszúra nő, és bizonyos fajtáknál jobban csomósodik, mint a test többi részén. Halomnyi havat, jeget, sót, kavicsot képes összegyűjteni, mely borzasztó kellemetlenné teszi a sétákat. Képzeljük el, milyen volna, ha nekünk kellene nedves cipőben, kövecskékkel a talpunk alatt gyalogolni!
Az elhanyagolt karmok hasonló problémákat okozhatnak, mint a túlnőtt szőr. A jeges úton megcsúszhat a kutya lába, beszakadhat a karom, sérülhetnek az ízületek. Ha kedvencünk kevesebbet mozog télen, kevésbé tudja karmait koptatni, ezért ellenőrizzük rendszeresen mancsainak állapotát!

Egy egészséges kutya erős, fényes, csomómentes szőrzettel rendelkezik – egész évben.  Figyelmeztető jel lehet, amennyiben kedvencünk esetében ez nem így van.  Gondozzuk ezért Őket télen-nyáron körültekintően!

További kérdéseiddel, időpont egyezetetéssel kapcsolatban bátran keress elérhetőségeimen! Bartsch Éva +3630 3371529

AnitaM

AnitaM

Hasonló cikkek

kolyok kutya blog 1

Kölyökkutyák a kutyakozmetikában

Talán a szakmám legjobb része, hogy anélkül, hogy mindig újabb kutyát kellene magamhoz vennem,rendszeresen találkozom édes, pusziosztó szőrgombócokkal. 😀 És talán ugyanez a legnehezebb része is: rávenni egy pörgős, mindent megszimatoló, mindenreextrém érdeklődést mutató kölyökkutyát arra, hogy maradjon nyugodt az

Tovább olvasom »
Nyari-kozmetika-blog

Nyírjuk, vagy nem nyírjuk?

A nyár közepén a legtöbb gazdiban felmerülhet a kérdés, hogyan könnyíthetné meg kedvenceszámára a hőség elviselését, főként, ha kettős szőrzettel rendelkező kutyáról van szó. A legkézenfekvőbb megoldásnak tűnik a szőr rövidre nyírása, de vajon tényleg ez a legjobb, amit kutyánkkal

Tovább olvasom »
teli-szorapolas-blog3

Őszi/téli szőrápolás – tények és tévhitek

Számos feltevés létezik a Gazdik fejében a kutyák téli szőrápolási szükségleteiről. Nézzük, melyek ezek, és valóban igazak-e! 1) Tévhit: „Minél hosszabb, és vastagabb a kutyám szőre, annál kevésbé fog fázni a hideg időben.” Tény: a hideg beköszöntével még nagyobb figyelmet kell fordítanunk arra,

Tovább olvasom »